Αλουμίνιο & Γυαλί

Ο συνδυασμός του αλουμινίου και του γυαλιού, έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία κουφωμάτων αλουμινίου, που εξασφαλίζουν άριστη αεροστεγανότητα, θερμομόνωση και ηχομόνωση.

Το αλουμίνιο είναι ένα ελαφρύ μέταλλο, αδιάβροχο, άοσμο με μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, έντονη την ανακλαστική ιδιότητα και απόλυτα ανακυκλώσιμο.
Το γυαλί είναι ένα ανακυκλώσιμο στερεό υλικό, άμορφο, διαφανές, εύθραυστο, δυσθερμικό και μονωτικό, απαραίτητο σαν δομικό στοιχείο.

Πλεονεκτήματα Αλουμινίου

1. Ευρεία επιλογή κραμάτων
Στην καθαρή μορφή του, το αλουμίνιο είναι πολύ μαλακό μέταλλο. Χάρη στην προσθήκη κραματικών στοιχείων και τις κατάλληλες παραγωγικές διεργασίες, οι φυσικές και μηχανικές ιδιότητες μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις μεγάλου αριθμού εφαρμογών.

2. Ευελιξία σχεδιασμού
Η διαδικασία της διέλασης προσφέρει αμέτρητες δυνατότητες δημιουργίας μορφών και προφίλ, επιτρέποντας στους σχεδιαστές να ενσωματώνουν πολυάριθμες λειτουργίες σε ένα προφίλ. Τα βαμμένα πάνελ, όπως και τα σύνθετα πάνελ, μπορούν να παραχθούν σε επίπεδη ή καμπύλη μορφή, διαμορφωμένα σε σχήμα κασέτας ή σε συνδυασμούς με άλλα υλικά-συγκόλληση.

3. Μεγάλη διάρκεια ζωής
Τα δομικά προϊόντα αλουμινίου κατασκευάζονται από κράματα ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, τη διάβρωση και τις βλαβερές επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας. Έτσι, εξασφαλίζεται άριστη απόδοση στα συστήματα αλουμινίου και σε όλα τα προϊόντα, για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα.

4. Ελάχιστη συντήρηση
Πέρα από τον τακτικό καθαρισμό για λόγους αισθητικής, με ή χωρίς επιφανειακή επεξεργασία, το αλουμίνιο δε χρειάζεται συντήρηση, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικότατο οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος καθόλη τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.

5. Απεριόριστες δυνατότητες επιφανειακής επεξεργασίας
Το αλουμίνιο μπορεί να ανοδιωθεί ή να βαφεί σε οποιοδήποτε χρωματισμό, για οποιοδήποτε οπτικό αποτέλεσμα και επιφανειακή υφή, έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες κάθε μελετητή ή καταναλωτή. Οι διεργασίες αυτές βοηθούν επίσης στην αύξηση της αντοχής και της αντιδιαβρωτικής προστασίας του υλικού, καθώς και στη δημιουργία μίας επιφάνειας η οποία καθαρίζεται εύκολα.

6. Υψηλός λόγος αντοχής προς βάρος
Αυτή η μοναδική ιδιότητα δίνει τη δυνατότητα στους μελετητές να πληρούν τις απαιτήσεις απόδοσης και να περιορίζουν στο ελάχιστο το φορτίο, που προστίθεται στη φέρουσα κατασκευή του κτiρίου. Ακόμα, οι διατομές των πορτών παραθύρων και των υαλοπετασμάτων, χάρη στην εγγενή αντοχή και ανθεκτικότητα του μετάλλου, μπορούν να γίνουν σημαντικά στενότερες, επιτρέποντας τη μεγιστοποίηση της γυάλινης επιφάνειας και τη βέλτιστη αξιοποίηση του φυσικού φωτός.

Περισσότερα/Λιγότερα

7. Υψηλή ανακλαστικότητα
Αυτό το χαρακτηριστικό στοιχείο καθιστά το αλουμίνιο ένα πολύ αποτελεσματικό υλικό για τη διαχείριση του φωτός. Οι ηλιακοί συλλέκτες και οι φωτοδίοδοι αλουμινίου, μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, που απαιτείται για τεχνητό φωτισμό και θέρμανση τον χειμώνα. Για την ελάττωση των αναγκών κλιματισμού το καλοκαίρι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σκίαστρα αλουμινίου.

8. Θερμική αγωγιμότητα
Το αλουμίνιο είναι καλός αγωγός της θερμότητας και αυτή του η ιδιότητα το κάνει να είναι ένα άριστο υλικό για την παραγωγή εναλλακτών θερμότητας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε συστήματα εξαερισμού χαμηλής κατανάλωσης ή συλλέκτες ηλιακής ενέργειας. Παρόλο που φαίνεται ότι αποτελεί μειονέκτημα σε εφαρμογές ενεργειακών κουφωμάτων και προσόψεων κτιρίων, αντιμετωπίζεται με τον κατάλληλο σχεδιασμό των προφίλ και τη χρήση υλικών χαμηλής αγωγιμότητας (πολυαμίδιο-αφρός θερμομόνωσης κ.ά.)

9. Πυρασφάλεια
Το αλουμίνιο δεν καίγεται και κατά συνέπεια κατατάσσεται στα άφλεκτα δομικά υλικά (ευρωπαϊκή κλάση πυραντίστασης A1). Τα κράματα του αλουμινίου, παρόλα αυτά, λιώνουν στους 650°C, χωρίς όμως να εκλύουν επιβλαβή αέρια. Οι βιομηχανικές οροφές και οι εξωτερικοί τοίχοι κατασκευάζονται ολοένα και περισσότερο από λεπτά πάνελ επένδυσης από αλουμίνιο, τα οποία λιώνουν σε περιπτώσεις σφοδρής πυρκαγιάς, επιτρέποντας έτσι την απελευθέρωση θερμότητας και καπνού, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο ατυχημάτων.

10. Δεν εκλύει επικίνδυνες ουσίες
Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα δομικά προϊόντα αλουμινίου δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ενοίκους του κτιρίου ή το περιβάλλον. Και από τις δύο απόψεις, οι σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα κράματα που χρησιμοποιούνται, η επιφανειακή επεξεργασία τους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι όλα ουδέτερα.

11. Βέλτιστη Ασφάλεια
Στις πόρτες παράθυρα αλουμινίου, εάν οι απαιτήσεις ασφαλείας είναι μεγάλες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σχεδιασμένα και ενισχυμένα πλαίσια αλουμινίου. Παρόλο που το κρύσταλλο σε τέτοιες εφαρμογές πιθανόν να είναι βαρύ, το συνολικό βάρος της κατασκευής παραμένει διαχειρίσιμο, χάρη στο μικρό βάρος του πλαισίου από αλουμίνιο. Για το λόγο αυτό, αναπτύσσονται τεχνικές λύσεις ικανές για επιπλέον προστασία.

12. Απόλυτα ανακυκλώσιμο υλικό
Το αλουμίνιο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, ενώ κατά τη διαδικασία της ανακύκλωσης δε χάνει τις ιδιότητες του. Πάνω από το 1/3 του αλουμινίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη για την παραγωγή διαφόρων τελικών προϊόντων, προέρχεται από δευτερόχυτο αλουμίνιο (ανακύκλωση). Τα μεταχειρισμένα προϊόντα και τα απορρίμματα αλουμινίου (scrap) αποτελούν μια πολύ σημαντική πηγή πρώτης ύλης για την παραγωγή εκ νέου ιδίων ή άλλων προϊόντων αλουμινίου.

Η χρησιμότητα του γυαλιού στη δόμηση

Οι πρώτοι υαλοπίνακες εμφανίστηκαν περίπου πριν 2.000 χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη μεγάλων ανοιγμάτων στα κτίρια, παρέχοντας προστασία στους κατοίκους από καιρικά φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπαν τη διείσδυση του φωτός στο εσωτερικό. Αυτός παραμένει ακόμα και σήμερα ο βασικός προορισμός των υαλοπινάκων.

Για πολλούς αιώνες η χρήση του γυαλιού στα κτίρια, δεν ήταν ευρέως διαδεδομένη. Μόλις τον 20ο αιώνα άρχισε η ουσιαστική βελτίωση στην αποδοτικότητα των υαλοπινάκων. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, καλλιεργήθηκε η ιδέα των διπλών υαλοπινάκων, αλλά η πραγματική της ανάπτυξη στην Δυτική Ευρώπη ήρθε με την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Το γυαλί έχει πλέον εξελιχθεί σ’ ένα πολυδιάστατο υλικό του κατασκευαστικού τομέα και είναι «το αγαπημένο» υλικό αρχιτεκτόνων, διακοσμητών και κατασκευαστών. Η χρήση του στα ενεργειακά κουφώματα είναι ευρεία, καθώς έρχεται να ικανοποιήσει μια σειρά απαιτήσεων, όπως:

• Η ρύθμιση του εισερχόμενου φυσικού φωτός & της εισερχόμενης ηλιακής ενέργειας, χάρη στις αντίστοιχες (solar control) ιδιότητές του.
• Η μείωση των απωλειών ενέργειας και η συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος, χάρη στα θερμομονωτικά του χαρακτηριστικά.
• Η παροχή προστασίας έναντι των ενοχλητικών θορύβων, κυρίως με τους υψηλής ακουστικής απόδοσης υαλοπίνακες.
• Η παροχή ασφάλειας και προστασίας έναντι κινδύνων τραυματισμού, κακόβουλων ενεργειών, πυρκαγιάς κλπ., με τη βοήθεια των ειδικών γυαλιών.
• Η βελτίωση της εσωτερικής διακόσμησης χάρη στα καινοτόμα προϊόντα και τις τεχνολογικές εφαρμογές.

end faq